Professor Julia Kirch Kirkegaard: Good energy – Struggles valuing energy transitions in Denmark
Klimaforandringerne har øget presset for at fremskynde og udvide udviklingen af vedvarende energi. Men disse fremskridt skaber ofte kontroverser og medfører uforudsete konsekvenser, der ændrer eksisterende energiinfrastrukturer på komplekse måder.
I centrum af disse debatter står grundlæggende spørgsmål: Hvad betragtes som “god” energi, og hvem har autoritet til at definere det? For at forstå dette må vi undersøge de værktøjer, teknologier og ekspertiser, der former vores energifremtid.
Dette foredrag belyser de aktuelle værdisætningskonflikter i energiomstillinger og introducerer en ny forskningsretning – sociologien om devicing – der kritisk undersøger, hvordan teknologiske enheder (ofte usynligt) spiller en rolle i at afgøre, hvilken energifremtid der skal tælle. Gennem empiriske eksempler, herunder vindenergi, energiøer og Power-to-X, illustreres, hvordan disse teknologier værdisættes og debatteres.
Julia Kirch Kirkegaard er professor i 'Social Studies of Energy' og fokuserer særligt på kontroverser omkring energiomstillinger.
Professor Anders Kristian Munk: Mapping technological problems in society
Teknologi har altid formet menneskers liv og affødt diskussioner om dens konsekvenser, potentiale, risici og etik. I takt med, at teknologiske fremskridt accelererer, og samfundsmæssige udfordringer bliver stadig mere komplekse, er det vigtigere end nogensinde at forstå disse debatter.
I en verden, hvor forskellige aktører har modstridende syn på nye teknologier, er der behov for løbende, datadrevet indsigt for at navigere i og prioritere teknovidenskabelige kontroverser. Dette foredrag udforsker, hvordan disse debatter kortlægges, og hvordan data science og machine learning skaber nye muligheder for et forskningsfelt, der traditionelt har været kvalitativt orienteret.
Anders Kristian Munk er professor i computationale antropologi og vil især fokusere på store sprogmodeller samt deres udfordringer og potentiale som forskningsværktøjer.
Anders Kristian Munk - lecture