En af de rigtig gode nyheder fra Danmark i februar kom fra Lemvig Kommune. Et AI-baseret ruteoptimeringsværktøj har betydeligt forbedret effektiviteten i hjemmeplejen og reduceret køretiden med 44% i Lemvig Kommune. Teknologien, der er udviklet ved hjælp af Adaptive Large Neighborhood Search (ALNS) metoden, af professor David Pisinger og professor Stefan Røpke ved DTU Management, sikrer, at plejepersonalet bruger mindre tid på vejen og mere tid på at yde pleje.
Udover effektivitet er en af de mest meningsfulde virkninger ved denne løsning den forbedrede kontinuitet i plejen. Med optimeret planlægning er ældre beboere mere tilbøjelige til at se velkendte plejere, hvilket fremmer stærkere relationer og bedre sundhedsovervågning.
For David Pisinger er det at se hans forskning gøre en reel forskel i virkeligheden et "drømmescenarie for enhver forsker". "Det fantastiske ved dette projekt er, at vi kan sikre, at de ældre ikke føler, at de er på en togstation, hvor folk bare kommer og går, men i stedet har de samme plejere, der besøger dem regelmæssigt. Når social pleje føles som en svingdør, går meget tabt - ikke kun i sporing af patienternes sundhed, men også i den menneskelige forbindelse."
Projektet, som oprindeligt var et pilotprojekt i Lemvig Kommune i 2024 og blev fuldt implementeret i januar 2025, viser, hvordan AI kan forbedre ikke kun effektiviteten, men også kvaliteten af plejen. Efterhånden som flere kommuner udforsker lignende løsninger, er potentialet for omfattende forbedringer i hjemmeplejen enormt.